Disse typer doodler kalder vi for klippehunde:
Klippehunde er de typer hunde som man MÅ klippe, ikke skal klippes.
Klippehunde kan ikke fælde ned på gulvet og skal derfor have KRAFTIG hjælp med at skifte pels.
Man skal løbende rede de døde hår ud af pelsen med div redskaber, hvilket er fysisk meget hård arbejde. Ellers skal den holdes meget kort klippet hele tiden.
Daglig pleje af klippe dooodler i lang pels:
Pelsens lange hår hedder “dækhår”, det kan vokser til det er ca 10-30 cm lang i løbet af 6-18 mdr, ikke to hunde har ens pels, hverken i mængde eller længde eller gro tid.
I bunden af pelsen er der “underulden”, den er fin og blød og er normalt 2-4 cm lang og den skiftes hver 3-6 mdr.
Man kan rede en lille del af hunden pels ca hver 14 dag med karte og almindelig kam eller universalkam, for at tjekke om det er ved at være tid til “pelsskift”, det er specielt underulden der “tjekkes” med universalkammen. Og kommer der hår af i kammene af betydning, så reder man med Universalkammen indtil der ikke kommer flere hår. Dette kaldes for et “pelsskift”, se video om dette pelsskift..
Universalkammen er et redskab som griber specielt godt fat i de døde hår, den kan købes i vores fysiske butik og bestilles i vores webshop.
Der er løbende lidt pelsskift/pelspleje hele året, men der er 2 perioder om året hvor hunde har meget mere pelsskift end normalt, forår og efterår. Specielt tidlig forår skal hunden skifte underulden, dvs man reder underulden af med universalkammen. Jeg reder død underuld af 4 gange årligt.
Man kan vælge at klippe noget af længden af de lange dækhår, med en saks eller maskine. Det kan man selv gøre eller betale en hundefrisør for at gøre det. Frisøren tager ca kr 700-1.000,-. Klippemaskiner kan købet i vores butik/webshop og koster ca 1.000,- 2500,-.
Man bør dog ALTID fjerne alle døde dækdæk og alt død underuld med universalkammen inden man klipper pelsen for kort.
Fjerner man ikke de døde hår, så filtre pelsen voldsomt og det er meget smertefuldt for hunde. Kun døde hår filtre og det er oftest underulden der er filt i.
Kommer man til frisør med filt i pelsen (pga døde hår i pelsen), så klipper de hunde skallet/til huden.
Man undgår nok ikke helt at klippe liiidt i pelsen, for spidserne bliver slidte og skal nok klippes lidt min 1-2 gange årligt. Jeg klipper altså først EFTER at jeg har fjernet død pels.
Man kan altså ikke klippe døde hår af, de skal trækkes/redes af med universalkammen!! Og det er overraskende HÅRDT OG TIDSKRÆVENDE ARBEJDE.
“Test”for pelsskift hver 14 dag (træk og rede test) + klip af negle og foran øjnene og ved numsen. Forvent minimum 3-4 timers hårdt arbejder, når der er pelsskift forår (marts) og efterår (september) og en go tur på et par timer midt imellem, altså i juni og december. Jeg er selv super effektiv, mine hunde er meget velopdragene og samarbejdsvillige når jeg pelsplejer, så jeg kan klare en 15 kg hund på ca 1,5 time x 4 gange årligt incl afsluttende klip af spidser.
Der er to typer hår på hunden, ”Dækhår” og ”Underuld”
I hver hårsæk er der kun et dækhår, dækhårene er de lange lidt kraftigere hår (10-30 cm). Dækhåret gror til det har fået sin genetiske længde (ca 6-18 mdr), så begynder det at dø, roden skrumpe i hårsækken og det vokser nu ikke så godt, det bliver tynder ved roden, mister ofte evnen til at lave farve og det kan ikke rense sig selv, så hundens pels begynder evt at lugte. Død dækhår filtre, men det er nu underulden der filtre voldsomt.
Når man trækker det døde dækhår med den nu skrumpet hårrod ud af hårsækken med kammen, så begynder der at vokse et nyt hår op af hårsækken. Der er kun et dækhår i hver hårsæk og der er å 2-10 underuldshår. Underuldshårene er korte 2-4 cm og meget tynde og bløde. Underuldshårene dør og skal redes af løbende, deres levetid er måske 3-6 mdr. Hundene laver meget mere underuldshår om vinteren og får derfor et voldsomt underulds-pelsskift om foråret hvor vinterpelsen skal af. Den døde underuld filtre HELT VILDT hvis den ikke fjernes når den er død. Det er altså de korte bløde underuldshår der volder os de største problemer med filt og ikke de lange dækhår, dækhår kan leve fra 6-18 mdr. Ikke 2 hunde hår ens pels.
Pelskvaliteten afhænger meget af det foder hunden får. Så det er vigtigt at fodre hunden optimalt for at få en flot og sund pels. Optimalt foder er råt kød, jo større andel af kød der er i hundens foder jo bedre pels kan den lave. Der findes også tørkost produkter der indeholder tilpas meget kød, men desværre bliver man snydt af de fleste tørkost typer, de indeholder simpelhen ufattelig lidt kød. Så se jer godt for. Fiskeolie er også super vigtigt for en sund pels.
Hvalpes pels er normalt tynder og finere end voksen pels. De tynde fine hvalpe dækhår knækker super nemt, så derfor bør man ikke rede i pelsen mere end højest nødvendigt, hvis man vil undgå at pelsen skal komme til at se slidt ud. De tynde hvalpe dækhår er oftest mindre krøllet end voksen dækhår, så når hvalpen har skiftet hvalpepelsen, så får de oftest kraftigere voksen hårstrå som er bedre til at krølle. Hunde får oftest flere hår som voksen, dvs både flere dækhår og mere underuld.
Hvornår skifter hvalpe pels. Ja desværre er ikke to hvalpe ens. Så man må bare holde øje med pelsen og lave træk-test og rede-test ca hver 14 dag.
Vi ser indimellem at hvalpe skifter hele pelsen, altså både dækhår og underulden som 8-16 ugers, så kommer der en ny kraftigere voksen pels frem.
Andre skifter underulden uden af skifte dækhårene, måske når de er 4-8 mdr og så må man rede underulden af med universalkammene og man kommer nok til at knække de skrøbelige hvalpedækhår ved den lejlighed og så jævner vi dækhårene med maskine bagefter, måske med afstandskam 18-25 mm, altså når så godt som alt underulden er fjerne, altså for at hunden bliver præsentabel at se på igen. Fjerner man ikke ca 70% underuld, ja så filter underulden inden for få måneder.
Nogle gange oplever vi at hvalpedækhårene ligesom vokser over i en voksen pels kvalitet uden af skifte, dvs at vi kan se at dækhårstrået ligesom bliver tykkere og kraftigere i farven nede ved huden og er tynder i toppen af hårstrået, men også den type dækhår skal skiftes på et tidspunkt inden de bliver 18 mdr.
Mange kunder vælger den nemme korte hårs løsning. Hunden bliver klippet kort med maskine (1,3 cm) hver 3 mdr og så skal man blot rede hunden ca 1 gang pr mdr for at fjerne døde hår og lidt filt. Pelsen bliver da aldrig over ca 5-7 cm lang. Når pelsen blot bliver klippet og ikke rigtig “udskiftet” via redning, så bør man forvente at hårstråene bliver finere og at de mister lidt deres farve, dvs sorte hunde kan blive grå, og de har nemme ved at filtre.
Her er Marley, Britta’s mellem Goldendoodle han på 2 år. Britta har selv klippet han med en maskine.
Britta siger…Andre kan snildt lære det…. godt råd se videoen du Jeanette har sat på hjemmesiden fra youtube….for at få lidt fif og så ellers bare derudaf… Det var super fedt at bruge maskinen havde dog forventet den kunne tygge sig lidt nemmere igennem pelsen end den gjorde…men alt i alt har jeg da vist invisteret helt rigtigt i en go maskine med tilbehør hæhæ. Tidsmæssigt tog selve grov klipningen 1 time (med maskine) så pause og tisse tur for Marley drengen på 1/2 time og så ca 30 45 min tilretning af ben og klipningen af øre jaja man skal afsætte goo tid til det, for inden klip hedder det bad-føn- kæmning sååå….klip skylles fri for små stikkene hår så føn igen…. MEennnnn….forud for alt dette en uge med ca 3 gennem kæmninger for at få døde og løse hår af (VIGTIGT)………..
Marley er klippet med en Oster maskine A5. Skær 10 og afstandskam nr 4# (12 mm). + saks i ansigt, poter, ben mv. |
Siena før klip |
Siena efter klip |
Her er det mellem Goldendoodle F1 Sofus, han bliver klippet af han menneske Far med saks, han er dog ikke ny klippet på billedet.
Så fik mellem Welchdoodle F1 Cardiff ordnet pels, det var 3 mdr siden sidste klip.
Først skulle der fjerne død pels og filt med karte, kam, universalkam og filtknuser. Tidsforbrug ca 1-2 timer.
Så blev han vasket incl balsam og føn tørret…derfor den fluffy pels hihi. Tidsforbrug 1 time.
Og så blev han klippet med maskine + skær 10 og afstandskam 1,8 cm, som efterlader ca 2,2 cm. Og så studsede jeg poter og ansigt men den runde saks. Tidsforbrug 25 min.
Så er der fjernet død pels. |
Så er han vasket og føntørt hihi |
Her er han ny klippet |
Har er han ny klippet. |
Cocco, Vores Goldendoodle F1 er her klippet helt i bund på kroppen, men maskine af skær 10.
Man kan klippe under evt filt og pelsen gror ud igen, og man slipper for pelspleje i mange måneder.
Hunden kan faktisk godt lide den korte frisur om sommeren.
KARLA
Her under er billeder af Karla som er 8 mdr og som nu skifter pels for første gang…hun er ikke redt af betydning siden hun blev født.
Billede 1, Karla før vi begyndte at rede i hende:
Karla som er ved af få redt 70% af den død pels af, man kan se hvor langt man kommer, nederst i billedet er der endnu ikke redt i pelsen:
Se lige mængde af hår der kommer af Karla:
Så er der fjerne 70% af pelsen, og nu ser hun lidt trist ud i pelsen:
Her under er et billede af Karla hvor hun er blevet klippet med maskine og afstandskam 18 mm (Bagved står Sofia hun er klippet for ca 2 mdr siden):
Ny video hvor jeg bruger “universalkammen”….VIGTIG VIDEN !!!!
Den 12.3.2015
Goldendoodle F1B Nova har fået fjernet underuld med universalkam. Der er gået 4 mdr siden sidste pelsskift, derfor en stor mængde. Det er vinter underulder der skal af om foråret.
Den stor Goldendoodle Tusak fik også fjernet vinter underulder. Ca 70% af hundens pels bliver redt af. Efter pelsskiftet kan man tillade sig at klippe de lange dækhår lidt hvis man syntes det er nødvendigt. Vi er rutineret i at fjerne pelsen med kam og universalkammen og det tager os derfor kun ca 3 timer for en person at gøre arbejdet færdigt. Eller 1,5 time for 2 personer.
Vi har lavet en lille video med vores sorte Goldendoodle F1 Choice den 20.9.2012, her kan i se hvordan en ikke fældende Goldendoodle dog skifter pels. Videoen er lavet i september måned og ca 1-2 mdr senere slap den allerede døde pels helt og kunne redes af med kam i stor stil. Man skal altså IKKE trække hårene af med fingerne som på videoen, det er blot en video der demonstrer hvordan pelsen kan slippe/fælde.
Her er det en video med Peanuts hvalpe pels skift …
Det er forår og alle hundene skal af med underulden. Labradoodlerne skal nok også af med dækhårene. Selv pudlerne skal af med vinterpelsen…se de to videoer…
Jeg klipper min Cavapoo “Soul” med maskine og liidt saks.
Goldendoodle F1 Lærke klippes med maskine.
Lærke nyvasket FØR klip (6 mdr siden sidste klip) |
Lærke efter klip |
Mini-mini/mellem Goldendoodle F1B Lulu er 10 mdr og skifter for første gang pels. Hun er 10 kg og 37 cm. Her er en video med lidt af pelsplejen.
Billed af Lulu i midten og to nye venner lavet af den pels jeg redte af hende som 10 mdr.
Lulu før udtynding af død pels. 10 mdr |
Lulu efter udtynding og vask. 10 mdr |
Lulu efter klip. 10 mdr. |
Generalt bør man ikke vaske en hund mere end højest nødvendig, da vask med sæbe forstyrre huden og pelsens naturlige balance.
Dog med undtagelse af doodler kan godt tåle at blive vaske.
Men hundes er selv rensende i pelsen! Hvis en Doodle er ubegrundet beskidt i pelsen eller lugter er det nok fordi de trænger til hjælp med at komme af med den døde pels som ikke længere er selv rensende.
Har hunden rullet sig i ”skidt” ja så vask den, men er den blot mudret eller lignende, så lad den tørre og pelsen renser sig selv inden for 24 timer.
Vi er begyndt at rede hundene i badet incl balsam i pelsen. Dvs vi vasker hunde og putter så balsam i pelsen og imens balsam er i pelsen reder vi pelsen igennem med karden. Vi fjerner derved en stor del af de døde hår. Husk at skyl balsam ud efter du har redt med karden.
Super video https://www.instagram.com/reel/C70_SEIouW1/?igsh=c2x3aHV4eTJmMmxw
Det er en go ide at fjerne alle hår under poten, så hunden står bedre fast på vores glatte gulve. Endvidere bør man passe på at der ikke kommer filt knuder mellem trædepuderne og under poten
Her ser i forskellen på en plejet pote og en uplejet pote.
Jeg har brugt en saks til de lange hår og en potetrimmer til mellem og under poten
Jeg syntes jeg vil skrive lidt om øremider og om øresvamp. Øremider er små dyr der bor i hundens øregang, de kan KUN se i mikroskop og ikke med et øreendoskop eller med det blotte øje. (Dyrlægen SKAL skal altså tage et prøve og tjekke i mikroskopet ellers “gætter” han bare!!) Behandling er feks et par dråber Frontline direkte i øregangen en’ gang, så dør bandittene. Øremider smitter, men det er meget sjældent at hunde med et godt immunforsvar får øremider, men hvalpe er dog udsat pga et dårligt immunforsvar. Vi har undersøgt næsten alle vores hvalp i mikroskop og vi finder INTET, men 4 uger senere har ca 10% af hvalpen fået øremider, siger deres nye dyrlæger… Mistænker at nogle dyrlæger vil tjene lidt extra penge. Katte er en kraftig smittekilde, men jeg har altså aldrig mødt en vel ernæret og almindelig sund voksen hund med øremider. Så hvor kommer jeres øremider fra ?!!
Symptomer på øremider er kraftig kløe og kaffegrums lignende skidt i ørene, dog kun når de har haft øremider i længere tid. Men skidtet i ørene er evt kun skidt…se videoen længere nede.
Alle hunde har svampe boende i ørene, det er helt naturligt. Men får svampene for gode betingelser, så formere de sig og overdræven mængde af svamp kan genere hunde.
For meget svamp i ørene, opstår n¨år der er et unormalt “klima” i øret.
Årsag:
Det kan være pga på et belastet immunforsvar pga feks stress, stress pga at hunden har for meget mental ansvar i hverdagen eller måske pga noget den spiser som stresser kroppen og så oplever vi at de får fugtige eller varme øre og der er grobund for overdrævens svamp.
Hår i ørene kan holde på fugt og snavs og kan derfor også ændre klimaer, bla ved at øret ikke får luft nok. Der skal luft til at holde øret tørt. Så hold mængden af hår nede, ved at trække dem ud.
Vand i ørene kan også genere nogle hunde, specielt hvis der samtidig er hår. Så undgå at få vand ned i øret på hunde.
Vigtig…undgå at nusse hunden omkring øregangen, dvs området under øret. Mange hunde nyder at blive nusset lige der, altså uden på den indre øregang. Men når man nusser der, så stimulere man ligesom den indre øregang og der kan opstå en ubalance og vi oplever at hundene begynder at producere mere ørevoks og varme og fugt, så trives svampen bedre ups.
Meget snavs i ørene.
80% af alle mine hunde/hvalpe har virkelig meget brunt snavs i ørene, men det er 100% naturligt, ørevoks og jord !!! Ja vi tillader at hundene leger og graver i jorden, så de får faktisk rigtig meget jord i ørene. Heldigvis snupper ørevoksen bare jorden og prøver at transportere den ud igen. Sørg for at ørene er fri for hår og så rens øret med ørerens når ørene bliver for beskidte, det forbygger overdreven svamp. Se video længere ned.
Symptomer på for meget/overdreven svamp i ørene, er FUGTIGE og evt meget ørevoks og snavs. Nogle hunde begynder at klø sig på øret og ryster på hovedet.
Løsning: Fjern alt hår i øret, altså også dybt nede i øregangen og rens øret grundigt med ørerens 2-4 gange i træk til øret er helt rent og der kun kommer rent ørerensvæske ud når du renser. Ørerens kan købes i webshoppen.
Gentag en gang om dagen i 2-4 dage.
Forvent at hunden er generet i øret et par timer efter denne behandling.
Stopper generne ikke efter 4 dages behandling, så bør dyrlægen indover.
Her er 2 link til alternativ ørerens : https://www.facebook.com/reel/526371139433341?fs=e&s=TIeQ9V
https://vm.tiktok.com/ZGJQRg4xF/
Men er ørene tydelig røde eller endda hævet, ja så skal dyrlægen kontaktes.
Klør hunden sig meget ved ørene, så tjek ørene, men det kan være pga halsbåndet eller hårknuder ved ørene. Husk at fjerne hår nede fra hundens øregang min hver 4 uge, så øret kan få luft, det er dog ikke alle doodler som har hårvækst i ørene. Man kan med fordel rense hundene øregang med “ørerens” ca hver 2-4 uge, gør INTET andet. Undgå at nusse hunden for meget omkring ørene, da det evt provoker øregangen til “ubalance”.
Hundene kan godt være irriteret på ørene nogle timer efter behandling.
Se er billeder af hunden på videoen her over…før og efter ørerens. Og nej dyrlægen fandt ingen øremider eller øremideæg i mikroskopet.
Info om
Link til dyrlæges info om emnet
Et link mere …
Og et mere ….
BUROW’S
Her er et link til info om alternativ produkt til hunde øre med problemer:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21862264/
Her er lidt pelspleje erfaring fra en Labradoodle F1B (klippehund) 2.11.2015:
Hej Jeanette.
Du får lige en pels-Update
Fernando har også meget tyk pels, bølger eller krøller også en del. Jeg klipper ham forår og efterår med 5 cm afstandskam. Ser ret fint ud – så er han stadig blød og bamset – men måske lidt mere puddelagtig i udtrykket, da pelsen krøller en del når den er kort. Normalt børster jeg ham igennem 1 gang i ugen, lidt filt, men ikke det vilde, tager 15min. Men det lader til, han kommer i fældning 2 gange om året. Her skal han børstes noget mere (30-60min 2 gange i ugen) og han filtrer meget nemt. Hvis jeg ikke får ham børstet nok kommer der nogle lede filt – især de svære steder (under armhuler, lysken og bag ved ørerne hvor pelsen er vildt tyk). Under fældning bruger jeg også universalbørsten til at tage døde hår/underuld, der er en hel del. Jeg tager ikke det hele ad en gang, men hver gang jeg børster ham får han en omgang m Universalkammen også i disse dage. Han er i fældning lige nu – derfor er han også netop blevet klippet ned til 5 cm (ikke fordi det fjerner de døde hår – men ellers er han simpelthen for svær at holde fri for filt – og jeg synes også det er meget svært at bruge universalbørsten hvis han har 15cm lang pels – meget nemmere at få tyndet ud i pelsen hvis den er lidt kortere).
Jeg klipper han så kort jeg kan under poterne, her filtrer han også nemt. Og
Her er lidt pelspleje erfaring fra en Labradoodle F1B (klippehund) 2.11.2015:
Hej Jeanette.
Du får lige en pels-Update
Fernando har også meget tyk pels, bølger eller krøller også en del. Jeg klipper ham forår og efterår med 5 cm afstandskam. Ser ret fint ud – så er han stadig blød og bamset – men måske lidt mere puddelagtig i udtrykket, da pelsen krøller en del når den er kort. Normalt børster jeg ham igennem 1 gang i ugen, lidt filt, men ikke det vilde, tager 15min. Men det lader til, han kommer i fældning 2 gange om året. Her skal han børstes noget mere (30-60min 2 gange i ugen) og han filtrer meget nemt. Hvis jeg ikke får ham børstet nok kommer der nogle lede filt – især de svære steder (under armhuler, lysken og bag ved ørerne hvor pelsen er vildt tyk). Under fældning bruger jeg også universalbørsten til at tage døde hår/underuld, der er en hel del. Jeg tager ikke det hele ad en gang, men hver gang jeg børster ham får han en omgang m Universalkammen også i disse dage. Han er i fældning lige nu – derfor er han også netop blevet klippet ned til 5 cm (ikke fordi det fjerner de døde hår – men ellers er han simpelthen for svær at holde fri for filt – og jeg synes også det er meget svært at bruge universalbørsten hvis han har 15cm lang pels – meget nemmere at få tyndet ud i pelsen hvis den er lidt kortere).
Jeg klipper han så kort jeg kan under poterne, her filtrer han også nemt. Og han slæber mindre skidt ind hvis potepelsen er kort.
Jeg er lidt i tvivl om jeg bør bade ham mere (han har været i bad 2 gange i sit liv – altså kun hvis han er særligt beskidt og har rullet sig i noget klamt). Han lugter lidt pt – men tror måske det er fordi jeg stadig ikke er færdig med at tynde ud i pelsen, for normalt lugter han ikke, selvom han ikke har været i bad. Men som j forstår det, bader man pudler en del – så derfor er jeg lidt i tvivl om hans pels måske ville være lidt nemmere at håndtere hvis han fx fik et bad i måneden. Men har ikke testet.
Han fælder som udgangspunkt slet ikke – kun de 2 gange om året – og det er mest hvis han trænger til en børstning. Min mand har jo mild allergi overfor hunde – og reagerer slet ikke på ham, så det er lækkert. Han pelsplejer dog heller ikke – men nusser og omgås ham fint i dagligdagen.
Han har tendens til tør hud og skæller lidt – han får jo sin lakseolie – men har du måske andre tips til hudpleje? Han kan godt klø sig en del, måske pga den tørre hud?
Så normalt kræver hans pels ikke det store – men 2 gange om året skal han klippes og pelsplejen er noget mere krævende i fældningsperioden. Og det er med at fange det med det samme – for hvis man ikke får taget sig af det ret hurtigt, får han nogle lede filt der er noget nær umulige at rede ud. Så ikke noget med at udsætte til næste uge.
Jeg tænker bare at han kløer fordi han er i pelsskift. Man kan også komme til at ridse dem liiidt med redskaberne og disse usynlige sår kløer så under helningen. Det skæl du ser, ses kun fordi han er sort. Og jeg tror det er naturligt at de skifter hud/skæl som vi andre. Men den døde hud/skæl kan have lidt svært ved at komme ud af den hos ham ret tykke/kompakte pels. Jeg ser også ubetydelig skæl hos retrievere, specielt hos dem i mørk pels og specielt når de laver pelsskift. Man bader egentligt kun pudler og doodler fordi man ikke får fjernet de døde hår der holder på skidtet. Levende hår renser sig selv.
Fernando, Labradoodle F1B 18 mdr.