Gode råd til hundeejere…

På denne her side vil jeg komme med nogle gode råd vedr forskellige emner som i hundeejere ofte bringer op når i kontakter mig.
Husk at hvad der bliver skrevet på denne her hjemmeside generelt er MIN mening og det behøver jo ikke være alle andres mening.;-)

Her er et link til en hjemmesiden der siger en masse fornuftige ting KLIK HER

Spisning af hundelort

Hunde er ådselsædere og er derfor født til at spise alt hvad de vurdere der er næring i, også afføring. Om de kan optage eller tåle det de spiser, er en helt anden historie. Nogle hunde ynder at spise deres egen afføring eller andres afføring. Det kan hurtig blive til en dårlig vane.

Husk når du ser at hunden interessere sig for at æde hundelort eller noget andet for dig ulækkert, så må du ikke selv forsvare det, dvs at hvis du siger surt “nej” så kan hunden misforstå dig og tro at du knurre og er misfornøjet fordi du gerne vil have “maden” for dig selv og så bliver det bare kampen om hvem der er hurtigst 😉

Prøv at forklare hunden med din stemmeføring at, “vi” = vores gruppe, ikke interessere os for det “mad” og så bare guid hunden væk fra det, virk uinteresseret.

Hvorfor de spiser afføring er der vist mange terorier om. Kedsomhed, sult, tillært…vi samler der jo også op.
Man kan give hunden nogle piller så den mister lysten til denne ulækre handlig. “KAPROTABS” kan købes på interenettet klik her. Det virker!

Hunde der gø’er

Hunde kan gø af forskellige årsager. En hund kan gø når den er meget glad, sur, bange, ivrig osv. Fælles for det er at hunden oftes skal være MEGET et eller andet for det kommer til udtryk som gø-lyde. Nogle hunde bliver hurtigt “meget” og andre hunde tager længere tid om at blive “meget”. Med andre ord så har hunde ligesom nogle glas inden i sig som fyldes op med feks glæde eller angst. Nogle hunde har meget små glas som hurtigt bliver fyldte og andre at store glas som aldrig bliver fyldte og derfor løber det aldrig over og kommer til voldsom udtryk som gø-lyde.

Når vi kender vores hund og ved hvor store eller små glas den har, så kan vi så prøve at kontrollere den ved at stoppe dens følelser inden glasset bliver fuld og løber over.

Nogle mennesker mener at små hunde racer generalt gøer for meget. Det er der måske noget om. Jeg tror såmen ikke kun det er fordi de små hunde racer er født med små glas der hurtigere bliver fyldte, jeg tror at de små hunde racers glas er halv fulde hele tiden så skal der jo ikke så meget til at de flyder over.

Grunden til disse halv fulde glas er at ejere af små hunde racer ofte vælger ikke at opdrage deres små hunde som de ville have gjort hvis det var en stor schæfer de havde. Schæferhunden ville de havde lært at gå pænt i snor, at sitte og dække, ikke at hoppe op, ikke at ligge i møblerne, at sove i kurven og ikke i sengen. Når en hund ikke bliver opdraget korrekt og der derfor ikke er nogle omkring den som viser leder egenskaber og tager ansvaret i gruppen, ja så må hunden jo tage den stilling. Hundene er bare ikke rigtig egnet til at være ledere i vores verden og de bliver derfor overbelastet psykisk. Glasene er halv fyldte hele tiden og det kommer til udtryk i at hunden gø’er meget let.

Vær lederen og tag beslutningerne, så kan hunden slappe af og bare være en afslappet og tryk hund under din ledelse.
De fleste hunde gø’er altså af angst og usikkerhed, vær lederen, tag ansvaret og hjælp din hund med at forstå verden.
Ved du ikke helt hvad du skal gøre for at vise hunden at du er god og ansvarsfuld leder, så kan du jo få hjælp af mig.
Hunde kan også gø af dig eller i andre situationer for at få opmærksomhed, mon det virker?!

Hunde der knurrer når de har kødben

For at hunden skal forstå at det ikke er nødvendigt/korrekt at knurre af mennesker, når hunden har kødben eller tyggeben, så træner man hunden i at dele. Dette gøres ved at vi viser godt eksempel, dvs vi deler vores kødben/tyggeben med hunden. Vigtigt er ikke at tage benet fra hunden, men fasthold gerne benet indtil det er spist op. Når man har gentaget dette 30-40 gange, vil jeg mene at hunden har forstået, at vi syntes man skal dele og hunden har fået tillid til os og vil fremover ikke forsvare sig ben. Skulle den miste tilliden til os igen, så deler vi bare 20-30 ben mere 🙂
Videoen er lavet af en kunde og hendes hund Jabba. ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Hunde der knurre elle snapper i forbindelse med genstande eller mad

En kunde fortæller at hunden snappede et barn, som rørt ved hunden, da hunden sad og så på at mor ordnede en kylling på køkkenbordet.
 
Det er en træls oplevelse.
Det er altid vigtigt for mig at forstå disse helt naturlige og ærlige dyr. Altså finde ud af, hvorfor de handler som de gør. For de er ikke onde, blot hunde, som tænker og handler som de er født eller har erfaret.
Jeg fornemmer i er klar over at lige rangerende individer kan tillade sig at sige fra over for hinanden i naturen. Vi ledere kan egentligt ikke blande os i dette interne forhold mellem ligestillede individer.
Vi kan dog forbygge, ved at sørge for at hunden fornemmer at alle menneskerne i familien er over hunden i hierarkiet. For hunden siger ikke fra over for højere rangerende individer. Og dog !!! for netop omkring mad er der ikke som sådan noget hierarki, dvs at den der har maden ejere den. Så en lille 8 ugers hvalp, kan tillade sig at forsvare sin mad overfor alle andre incl dem der er over hvalpe. Og de højere rangerende individer vil respektere at hvalpen siger fra og forsvare sin mad. Dog kan den højere rangerende bruge sin fysisk til at tilkæmpe sig maden, hvis der er mangel på mad….men det er der ikke når der er hvalpe, for hvalpe bliver kun født når der er nok mad i omgivelserne.
Vi kan forbygge madforsvar, ved at lave mange “dele-øvelser” hvor vi mennesker dele vores lækre ting med hvalpen og derigennem viser dem, hvordan vi ville håndtere disse mad situationer. Det er der hvor vi sitter på gulvet med lækker lammeribben eller lækre tyggeting og holder det i vores hånd og lader hvalpen/hunden spise af benet, uden nogen form for krav eller regler, vi er blot super venlige og harmoniske og tager ALDRIG benet og siger ala “det er mit”. … husk de kopier det vi viser dem, altså vores egen adfærd.
Det kan også gå galt når man i hverdagen, siger mere eller mindre fra når hvalpe/hunden interessere sig for noget vi har. Dvs vi siger hårdt og irriteret “NEJ” eller “gå væk” og forsvare vores æble eller andet som hunden viser interesse i. Hunden oplever nu at vi (og børn)også forsvare ting og kopier den adfærd i andre situationer. Hvad burde vi gøre når hunden viser interesse i vores mad/ting…sige et pænt, “det er nej” som vi tidligere har lært den og forslå den at lave noget andet.
Jeg forstå at i er skuffet og nok også bange, for det kunne gå rigtig galt.
At bære nag, virker desværre ikke, da hunden ikke kan se sammenhænget flere minutter senere.
Summa summarum:
Lær alle i familien at ledere i hverdagen…se i mappen i fik med hjem og/eller kontakt Jeanette pr telefon.
Træn “dele øvelser”
Husk ikke at være dårlig forbillede, så ikke “forsvar” div genstande og mad mv.

 

Øremider og øresvamp

Jeg syntes jeg vil skrive lidt om øremider og om øresvamp. Øremider er små dyr der bor i hundens øregang, de kan KUN se i mikroskop og ikke med et øreendoskop eller med det blotte øje. (Dyrlægen SKAL skal altså tage et prøve og tjekke i mikroskopet ellers “gætter” han bare!!) Behandling er feks et par dråber Frontline direkte i øregangen en’ gang, så dør bandittene. Øremider smitter, men det er meget sjældent at hunde med et godt immunforsvar får øremider, men hvalpe er dog udsat pga et dårligt immunforsvar. Vi har undersøgt næsten alle vores hvalp i mikroskop og vi finder INTET, men 4 uger senere har ca 10% af hvalpen fået øremider, siger deres nye dyrlæger… Mistænker at nogle dyrlæger vil tjene lidt extra penge. Katte er en kraftig smittekilde, men jeg har altså aldrig mødt en vel ernæret og almindelig sund voksen hund med øremider. Så hvor kommer jeres øremider fra ?!!

Symptomer på øremider er kraftig kløe og kaffegrums lignende skidt i ørene, dog kun når de har haft øremider i længere tid. Men skidtet i ørene er evt kun skidt…se videoen længere nede.

Alle hunde har svampe boende i ørene, det er helt naturligt. Men får svampene for gode betingelser, så formere de sig og overdræven mængde af svamp kan genere hunde.
For meget svamp i ørene, opstår n¨år der er et unormalt “klima” i øret.
Årsag:
Det kan være pga på et belastet immunforsvar pga feks stress, stress pga at hunden har for meget mental ansvar i hverdagen eller måske pga noget den spiser som stresser kroppen og så oplever vi at de får fugtige eller varme øre og der er grobund for overdrævens svamp.
Hår i ørene kan holde på fugt og snavs og kan derfor også ændre klimaer, bla ved at øret ikke får luft nok. Der skal luft til at holde øret tørt. Så hold mængden af hår nede, ved at trække dem ud.
Vand i ørene kan også genere nogle hunde, specielt hvis der samtidig er hår. Så undgå at få vand ned i øret på hunde.
Vigtig…undgå at nusse hunden omkring øregangen, dvs området under øret. Mange hunde nyder at blive nusset lige der, altså uden på den indre øregang. Men når man nusser der, så stimulere man ligesom den indre øregang og der kan opstå en ubalance og vi oplever at hundene begynder at producere mere ørevoks og varme og fugt, så trives svampen bedre ups. 

Meget snavs i ørene.
80% af alle mine hunde/hvalpe har virkelig meget brunt snavs i ørene, men det er 100% naturligt, ørevoks og jord !!! Ja vi tillader at hundene leger og graver i jorden, så de får faktisk rigtig meget jord i ørene. Heldigvis snupper ørevoksen bare jorden og prøver at transportere den ud igen. Sørg for at ørene er fri for hår og så rens øret med ørerens når ørene bliver for beskidte, det forbygger overdreven svamp. Se video længere ned.

Symptomer på for meget/overdreven svamp i ørene, er FUGTIGE og evt meget ørevoks og snavs. Nogle hunde begynder at klø sig på øret og ryster på hovedet. 
Løsning: Fjern alt hår i øret, altså også dybt nede i øregangen og rens øret grundigt med ørerens 2-4 gange i træk til øret er helt rent og der kun kommer rent ørerensvæske ud når du renser. Alm ørerens kan købes på webshoppen.
Gentag en gang om dagen i 2-4 dage.
Forvent at hunden er generet i øret et par timer efter denne behandling.
Stopper generne ikke efter 4 dages behandling, så bør dyrlægen indover. 

Her er 2 link til alternativ ørerens : https://www.facebook.com/reel/526371139433341?fs=e&s=TIeQ9V

https://vm.tiktok.com/ZGJQRg4xF/

 

 

Men er ørene tydelig røde eller endda hævet, ja så skal dyrlægen kontaktes.

Klør hunden sig meget ved ørene, så tjek ørene, men det kan være pga halsbåndet eller hårknuder ved ørene. Husk at fjerne hår nede fra hundens øregang min hver 4 uge, så øret kan få luft, det er dog ikke alle doodler som har hårvækst i ørene. Man kan med fordel rense hundene øregang med “ørerens” ca hver 2-4 uge, gør INTET andet. Undgå at nusse hunden for meget omkring ørene, da det evt provoker øregangen til “ubalance”.
Hundene kan godt være irriteret på ørene nogle timer efter behandling.

Se er billeder af hunden på videoen her over…før og efter ørerens. Og nej dyrlægen fandt ingen øremider eller øremideæg i mikroskopet.

 

 

KLØE

Kløe…
Jeg vil fortælle lidt om kløe.
Når hunde klør sig, er det ikke sikker at de klør sig lige der hvor det faktisk kløer, for der er mange steder på kroppen de ikke kan nå med mund og poter.
De kan ikke nå numsen, ryggen, brystet, under forben mv
Så når de ikke kan nå disse steder, så klør/kradser/bider de sig bare et andet mere tilfældigt sted.
Hvad kan være årsagen til at det klør….små/store filt i pelsen, død pels eller tør hud, lopper, ridser på huden, menneske finger der piller i pelsen, kemi i omgivelserne eller som påføres hunde eller allergireaktioner.
Tjek for filt…Start med at red hunden igennem med en tæt kam, husk at red rundt om numsehullet og i armhulen mv der kan være usynlige micro filt. Hold håret ret tæt rundt om numsen, så kommer der færre micro filt i det område.
Tør hud, giv hunden min 1/2 ml fiskeolie pr kilo hund pr dag. 10 kg hund skal have 5 ml fiskeolie pr kg hund.
Tjek for pelsskift via træktest, død pels kløer ofte meget. Klipper man død pels over istedet for at trække det af med universalkammen (det hedder pelsskifte), ja så kan det klø.
Ridser kan komme fra leg med hunde, grene der røre huden, pelsplejeredskaber der ridser huden, alt sammen helt naturligt og i kan ikke forhindre det…kløen forsvinder igen.
Kemi, vaskepulver, rengøringsmidler, luftfrisker, tæge/loppemidler mv mv kan genere huden.
Mennesker der nusser pelsen eller røre ved hundens halsbånd kan få den lidt pelsfølsomme hund til at klø.
Allergireaktioner kommer oftest pga kulhydrater i hundes madindtag, tjek også jeres godbidder for unødvendig indhold. (burde være ret animalsk)
Lopper, det er ikke så ofte man møder lopper, men har hunden lopper så ses der ofte sort grums over halen, altså aller nederst på ryggen og evt små røde bidmærker på de bare stykke maven på bugen.
Og husk man kan altid ringe og få en snak inden dyrlæge maskinen starter. Dyrlæger symptombehandler oftest kun og fjerner ikke årsagen. Lad os i fællesskab fjerne årsagen i stedet for at bruge medicin og kunstigt foder 🙂
 

Spist noget giftigt

Fremprovoker opkast ved hunde der har spist noget giftigt…se denne hjemmeside https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2011/03/15/how-and-when-to-induce-vomiting-in-pets.aspx

Problemer med hunde der ikke vil acceptere at blive fast holdt. Jeg syntes detter er en godt og lærerig video:

Allergi hos hunde

Jeg har talt med vores dyrlæge Laura om emnet allergi hos hunde, feks kløe i pelsen. Jeg vil prøve at beskrive hvad jeg forstod….

Hunde danner antistoffer overfor de “ting” den bliver udsat meget for og som dens organismen fejlagtigt tror er fjendelige parasitter. Så sender kroppen signaler til celler i dens største forsvarsmekanisme HUDEN, om at være parrat til forsvar koppen over for de uønsket ting. Huden overrager via “overdreven forsvar” i huden = kløe og ligende.

Via allergi-blodprøver finder man næsten altid at hunde reagere over for de samme basis ting, pollen, støvmider, lagermider mv…men når hundens immunforsvar er overbelastet, så kan de pludselig reagere på andre mindre provokerende ting, så som div foder ingredienser osv og så kommer der pludselig reaktion i huden. Så hunden ville feks godt kunne tåle gulerødder hvis den bare ikke også havde fejlreageret på pollen, men gulerødderne var bare dråben der fik bægeret til at flyde over.

Det der oftest starter denne overreaktion/fejlreaktion, er noget der foregår i tarmsystemet, siger dyrlægen, ubalance i tarmen og tarmen funktion er utrolig vigtig for hundes almene velbefinden. Så er der ubalance i tarmen udvikler hunden nemt overraktion på ellers ikke farlige ting og så siger man at hunden har allergi.

Så Dyrlæge Laura mener, at hvis der er balance i tarmen, er der balance i immunforsvaret og allergien stopper.
Laura gider ikke teste hunde for allergi via blodprøver, da det er lige meget hvad hunden reagere på, for det vigtigste er at stoppe fejlernæring og derfor stoppe tendensen til overreaktion.

Blodprøver er dog geniale til at teste for andre fysiske problemer så som stofskifte problemer mv, som også kan give hudreaktioner, så en generel blodprøve er altid fornuftigt at lave.

Laura har kun selv en eneste hund/kunde pt som ikke var kurret for allergi via foder.

Hun mener at problemet ofte er, at hundeejerne ikke forstår at de virkelig skal stoppe med at putte ting ned i hundens tarm som ikke høre hjemme i en hunde tarm. Og man skal huske at kvalitets fedt og nok “fedt” er ufatteligt vigtigt for hunde.
Fiskeolien styrker hundens immunforsvar og specielt hudens reaktion, men uden korrekt fodring er det kun en overfladisk løsning 😉

Et par spørgsmål fra en ny hvalpeejere og mine svar:

1:Kødet/Barf – hvor længe kan det holde sig i køleskabet? Den pakke vi fik med da vi afhentet hvalpem har vi tøet op i køleskabet, men jeg er i tvivl om hvor længe det kan holde?

Svar:
Kødet kan vel holde sig i ca 2 døgn når det er tøet op, altså lige som dit eget kød/mad kan. Men da hunde er født ådselsædere, altså død-dyr ædere og deres mavesyre er ret så kraftig, endda så syreholdig at det kan dræbe salmonella mv og opløse knogler, ja så skal vi ikke være bange for at give hunde for gammelt og råddent kød. Så jeg tænker ikke over holdbarehed på kød til hundene, jeg tænker bare på hvor længe jeg kan holde stanken ud hihi.

2:Hvalpen er blevet rigtig god til at forstå NEJ når det er mig der siger det. Det kniber stadig for pigerne at få ham til det selvom jeg hele tiden vejleder og er der sammen med dem.

Svar:
Hvis dine piger ikke kan “gør” ubehag på hunden i forbindelse med deres “nej” så kan du jo bare være den der gør det ubehagelige når de siger “nej”. Det betyder så at du skal blive tæt på indtil at hunden er færdig programmeret.
Super vigtigt: Pigerne skal ALDRIG sige nej til hunden, hvis de ikke kan give den en tilpas ubehag.
Noget helt andet er, at de vel egentligt ikke har brug for det ord “nej”. Først skal man bruge sin energi på at lære hunden hvad den må “Alternativ”. Jeg siger næsten aldrig nej til mine hunde. Men det er selvfølgelig rart at kunne, hvis man skulle få brug for at sige “afbryd”….men prøv bare at forslå en fantastisk alternativ til den forkerte handling, så får i ikke brug for nej i samme grad.
Man har desværre noget mere brug for “aldrig”…altså at lære hunden at der er visse billeder hunden aldrig ønsker der sker igen, for de er ubehagelige. Så disse billeder (feks bide, hoppe op mv) ja dem kan du fremprovokere når du har tid og sørge for at de bliver lageret i hjerne som negative, altså uden ord og truende kropssprog.

Hvalpeejeren svar: Ja hvalpen hopper op ad børnene og bidder børnene.
Jeanette svarer:
Tænker lidt at de må provokere ham til at søge kontakt via hoppen og bidden.
Dvs at de evt sidder på gulvet eller står og går og holder kontakt via øjne og attitude og han misforstår at de vil lege, altså pga den opmærksomhed de giver ham. De skal kun kikke når de vil noget og så skal de vide hvad de vil tilbyde ham for en aktivitet.
Skulle han helt uopfordret hoppe op eller bide, så skal i hjælpe hinanden med at gøre det ubehageligt. Børn skal ikke være uden for de voksnes rækkevidde indtil de vigtige billeder er i kassen.:-)

Indkald :
Start med at gå hen til hunden uanset hvor hunden befinder sig, og put et stykke mad i hundens mund med din hånd SAMTIDIG med at du siger “HER”, gentag uden at du holder pause 5-7 gange, altså put mad i munden på hunden 5-7 gange mens du siger “Her”.
Du afbryder ved at rejse dig helt op og går og ignorere hunden 100%.
Gentag øvelsen 10-50 gange pr dag. Ja hunden bliver mæt hihi.
Jeg ser billedet for mig, du går hen til hunden, om hunden står eller sitter er lige meget, men den er meget tæt foran dig, lige ved dine tær du putter mad i munden på hunden 5-7 gange lige i træk mens du gentager ordet “Her” igen og igen. Nogle gange visker du kommandoen og nogle gange råber du ligesom om den er langt væk. Du afbryder ved at gå videre og ignorere hunden. (hunden følger nok efter pga maden, men du ignorere det) Genoptag øvelsen 10-50 gange om dagen i forskellige situationer, både ud og inde, med og uden snor. Blandt mennesker og dyr mv mv

Jeg ville ud over det verbale ord “Her” give billedet en fysisk tegn, feks klap på låret foran på låret eller ligende. Husk hunden forstår faktisk bedst den fysiske kommando, da det er kropssprog som hunde taler i naturen. Men vær super bevist om præcis hvordan du bruger/viser din fysiske kommando, den skal være præcis ens hver gang.
Jeg ville også røre/gribe hunden forskellige steder på halsbåndet med min hånd, hver gang jeg giver godbid og siger her og klapper på lår. Hunden vil lære at forbinde det at jeg griber ud af halsbåndet med noget super dejligt, praktisk. Ja det er lidt besværligt at skulle gøre så mange ting på en gang 🙂 Husk du har to hænder.

(Husk at brug en ny og forskellig fysisk kommando til hver ny kommando du opfinder/træner/laver med hunden, altså en ny bevægelse som tegnsprog for hver ny og forskellig kommando. Det er super sjovt og praktisk at kunne kommunikerer med hunden via kropssprog. Feks sit = en finger i vejret, dæk = en flad lukket hund der bevæger sig med af mv mv. Der skal være bevægelse på alle fysiske kommandoer ellers kan hunden ikke se tegnet.)
Hvornår begynder man at bruge kommandoen “her” i virkeligheden?

Man tester øvelsen efter at have øvet ca 100 gange (x 5-7 mad) ved at sige tydelig “her” + klap på lår EN GANG…hunden skal nu regere i et brøkdel af et sekund (som om den får stød), ved at opsøge “billedet”, altså hunden skal omgående bevæge sig hen mon stedet hvor den plejer at høre og se kommandoen, altså hen foran mennesket og kikke op efter godbidden. Gør den det så må man ALDRIG lyve, man skal omgående give den flere godbidder hver gang (5-7 godbider, en af gangen + repetere kommandoen her), eller misterne den tilliden til os.

Vi kan begynde at lyve og undlade godbidder eller erstatte dem af kærlighed, ca efter 3-6 mdr.
Skulle det vise sig at hunden ikke reagere særlig kraftig på EN kommando “HER”, så hjælp hunden ved at gentage “Billedet” igen omgående, altså du går til hunden og gentag som under indlæring, giv mad + sig kommando + klap på lår + rør halsbånd (5-7). Lav 5-10 billeder serier mere og lav en ny tester.

Hunden skal kunne afbryde ALT for denne kommando ellers er den ikke øvet nok. Brug kun total lækker mad og overhold alle detaljer i indlæringen.

Hvorfor virker det ikke ?
Fordi i siger “Her” uden at der kommer mad. (Lige som mange kan finde på at sige nej uden at være klar til at gøre ubehag hvis det ikke adlydes, eller sige sit og lade hunden stå op)