Pas på hundens led…

PAS PÅ HUNDEN LED

Ca 20% af alm hunde får konstateret dårlige led DYSPLASI, dette er ikke et særlig godt tal og man kan forbygge problemet via korrekt fysisk aktivitet og optimal fodring. Men uheld kan selvfølgelige forekomme uanset hvor meget vi forebygger.

Mange tror at hoftedysplasi og albuedysplasi hovedsageligt er arveligt, men nej, langt de fleste dysplasi er PÅDRAGET.

HVALPE :
Hvalpe der er i vækst er specielt udsatte. Hvalpes knogler indeholder ikke meget kalk og er derfor meget bløde og meget modtagelige for STØDSKADER. Når musklerne og sener ikke formår at holde knoglerne på plads og adskilt fra hinanden i ledene, feks pga hop eller overdræven fysisk aktivitet (trætte muskler), ja så støder knogle mod knogle og det giver slid i ledene eller endda buler/stødskader i knoglerne.

Når en hvalp pådrager sig en skade på knoglen i et led, skal kroppen bruge tid på at genskabe knoglen på det skadede sted og der kan derved opstå uharmonisk vækst i ledet. Se for jer hvordan den ene side i ledet vokser videre og den anden sider prøver at genskabe det skadet område. Det giver deforme led, hvilket også kaldes dysplasi. Nu passer ledet ikke naturligt sammen længere, overfladen er uhamonisk, knoglerne kan støde unaturligt på hinanden så brusken bliver unaturlig slidt …av av. Se mere om behandling af skader nederst på siden.

Her er et billede af en hvalp. Se hvordan at kroppen er holdt sammen af sener og muskler. Når disse sener og muskler ikke længere har kræfter til at bære hvalpen, støder ledene sammen og laver permanente skader.

 

VOKSNE HUNDE:
Når hunden er færdig med at vokse, så lægger de mere kalk i knoglerne og de bliver nu hårde og mere modstandsdygtige. Men man skal stadig passe på ledene. Overbelaster man ledene ved overdreve eller pludselig aktivitet på kolde muskler, så kan der hos voksne hunde også opstå skader i ledet. Det er oftest brusken som bliver overbelastet og derfor slidt. Brusken skulle netop forhindre at knogle rører ved knogle. Når brusken bliver udsat for stød eller slidskader, kan knoglen lave fejlvækster som oftest kaldes ”mus”, altså knogle buler som rager op igennem brusken og berøre den modsatte knogle i ledet. Det er meget smertefuldt at gå på. Det kaldes GIGT eller dysplasi, hos både mennesker og hunde. Se mere om behandling af skader nederst på siden.

Overvægt og/eller ringe muskulatur pga dårlig foder eller ringe motionering er også en belastning for ledene.

 

HVALPES FYSISK AKTIVITET  : 

Hvalpe må kun lokkes til fysisk aktivitet 1 minut pr leveuge alder pr dag. Eks. 16 ugers hvalp må lokket til bevægelse i 16 minutter pr dag.

Hvad er LOKKE?  Fysisk leg med børn og hunde, gå ture, kaste med pind/blod mv er “lokken”.

Løber hunden rundt og leger med sig selv i haven, så tæller det ikke som lokken.

Glatte gulve…når hunden går på glatte gulve, så som trægulve og fliser, så skal de bruge deres kroppe ekstremt meget, bare for ikke at små skride i hver enkelt skridt. Det kan give fejl belastning af div muskler og sener. Så al aktivitet/leg/træning bør forgå på skridsikre tæpper eller ligende eller blot udendørs. LØB på glatte gulve giver næsten med sikkerhed forstrækningsskader eller andre grimme skader.

I hundes/ulves naturlige omgivelser er der ingen større søskende eller forældre der er aktive i timevis dagligt (som i mennesker er) og derved lokker til overdreven fysisk aktivitet.

 

VARM OP !

Det er muskler og sener der skal bære hundens krop og forhindre at led/knogle støder på hinanden og derved giver slid i ledene. Slid i ledene kaldes dysplasi.

For at muskler og sener kan bære kroppen optimalt skal de være VARMET OP inden brug. Dette glæder både for hvalpe og voksne hunde.

Dvs ikke løb eller hoppen før hunden er varmet op, dvs start med at GÅ hundens krop varm, inden den får lov at løbe.

Det betyder at hunden ikke bør være vild når den lige har sovet/hvilet, så rolig bevægelser i hilsebillede mv.

Faktisk er det nemmest at styre opvarmningen for jer der boer i byen, da byhundene oftest skal gå til grønne områder, inden de bliver sluppet fri. 

Husk at trapper er hårdt for forbenen, da hele hundens kropsvægt kommer ned i forbensledene når hunden går ned af trapperne. Op af trapper er ikke specielt belastende.

Bold/pinde kast er meget hårdt for kroppen, pga hurtig afsæt og kraftig opbremsning.

Hoppen / hoppe op er meget meget belastende, specielt på kolde muskler, feks når der pludselig kommer gæster eller i selv kommer hjem. Så træn hunden i at vær rolig i hilse situationer.

Alt med måde, så en vel opvarmet voksen hund kan sagtens tåle at lege vildt og hoppe mv.

 

HOLD ØJE MED TIDEN

Hvis den voksne hund er vant til at løbe frit i skoven i 20 min i hverdagene, så er det hvad musklerne er trænet op til. Så kan man ikke pludseligt lade den løbe fri i skoven i 1,5 time i weekenden…alt over de vante 20 min giver slid i ledene. Efter de vante 20 minutter motion, bære musklerne ikke hunden krop optimalt længere og ledenes brusk bliver nu udsat for unødvendligt slidt, disse slidskader kaldes for dysplasi.

Hunden siger ikke selv stop, da den jo har det sjovt !! (jo når der er sket alvorlige brusk skader gør det ufatteligt ondt)

Forvent ikke at hunden tager ansvar for sin egen krop, i skal tænke for den. Læs historierne om hundene der er super fine og friske indtil den dag de får symptomer…så forebyg.

Du kan sagtens træne din hund op til at gå/løbe 2 timer dagligt, men det skal forgå via stille og roligt optræning, lige som ved mennesker og så skal muskelstyrken vedligeholdes.

Glatte gulve…når hunden går på glatte gulve, så som trægulve og fliser, så skal de bruge deres kroppe ekstremt meget, bare for ikke at små skride i hver enkelt skridt. Det kan give fejl belastning af div muskler og sener. Så al aktivitet/leg/træning bør forgå på skridsikre tæpper eller ligende eller blot udendørs. LØB på glatte gulve giver næsten med sikkerhed forstrækningsskader eller andre grimme skader.

 

FODER KVALITET

Foder er også MEGET afgørende, da det er musklerne der skal holde ledene og forhindre at de støder på hinanden og giver fejlvækst og gigt mv…det kaldes dysplasi. Hoftedysplasi og Albuedysplasi.

Så store muskler holder kroppen bedre end små muskler. Store muskler laves først og fremmest af animalske proteiner = Barf. (RÅ kød/fedt og knogler)

Jo mere din hund er fysisk jo mere fedt forbrænder den også.

Husk musklerne skal varmes op, før de kan bære kroppen effektivt, gå hunden varm inden den begynder at løbe.

 

ARVELIG DYSPLASI

Vores forældre dyr er tjekket via røntgen i hofter og albuer for dysplasi inden de bruges i avl, selv de aller mindste på 3 kg bliver tjekket. Så jeres hunde er IKKE genetisk disponeret for dårlige led.

 

HOLD ØJE MED HUNDES BEVÆGELSER:

Hold øje med hundens bevægelser, virker de naturlige eller går den lidt forkert, anspændt? Hvis hunden i længere tid spænder forkert i kroppen, måske fordi den trådte forkert en dag eller har gået på glatte gulve eller har leget for vildt på kolde muskler mv mv, ja så kan det også ende med fejl belastning af div led. Lad en massør eller anden alternativ behandler rette hundens krop op igen, inden skaden bliver permanent. Fejl spændinger i kroppen kan altså give slid i div led i hele kroppen.

 

GIGT/DYSPLASI BEHANDLING:

HVALPE: Hvalpe som halter pga stød skade i et led, bør have ro ro ro og så krydser man finger for at der ikke kommer fejlvækst i det område hvor brusk og den stadig bløde knogle er blevet overbelastet. Den skadet hvalpe bør altså holdes i snor og ikke løbe hverken indensdørs eller udendørs. Massage og varme er sikker en go ting, for at hvalpen ikke får fejl spændinger pga smerten. Dyrlægen vil nok ordinere smertestillende og inflammationshæmmende medicin.

VOKSNE HUNDE: Voksne hunde som har fået konstateret fejlvækst i knogle i ledet eller slid skade på brusk, får mus/gigt med tiden. Det kaldes alt samme dysplasi!

Hvis hunden viser tegn på smerte så bør den som minimum smertebehandles og have inflammationshæmmende medicin af dyrlægen. Nogle gange er det nødvendigt operativt at fjerne feks “mus” eller ujævnheder fra et skadet led.  Når der er kommet ro på smerterne, så bør hunden genoptrænes. Musklerne skal styrkes så de kan bære ledene.

Hunden kan faktisk ofte leve fint, uden at have smerter disse skadet led eller bruskoverflader. Det er nemlig MUSKLERNE der skal bære kroppen og ikke selve ledene.
Men er hunden lidt for muskel fattig, så formår de for små muskler ikke at holde knoglerne på afstand af hinanden inde i ledet og berører de skadede ledoverflader derfor hinanden, så gør det nas.  . 
Så man bør tænke på først og fremme at styrke og vedligeholde muskulaturen i kroppen. 
Hvordan styrker man musklerne…BARF og stabil motion.
Træn hunden stille og roligt op (i SNOR)…start med at gå roligt i 300-500 meter, sæt så farten op så hunden traver jævnt i 200-300 meter, gå lidt igen og op i trav igen. Sæt så længden op dag fra dag, indtil i går ialt 2-3 km 1-2 gange dagligt. 
Svømning i varmt vand er optimalt og belaster kroppen minimalt.

TILSKUD
Den u-jævne bruskoverflade som oftest er årsagen til smerte kan oftest hjælpes til at få en bedre overflade ved at tilfører div ledvæske optimerende produkter. 
Jeg forslår dette produkt (til heste) det er super godt og økonomisk og smager godt.
 https://www.horsesupplementsdirect.co.uk/…/horse-joint-righ…

Så jævn motionering, barf + fiskeolie + supplement kan give en super god livskvalitet på trods at ikke perfekte led.

Jeg vil også forslå at man jævnligt besøger en massør eller anden alternativ behandler, som kan hjælpe hunden til at få løsnet op i de ofte fejlspændte muskler.

 

Vedr. lidelser så som hofte og albue dysplasi og løse knæ.

Man har i mange år ment af det primært var arveligt, men nye undersøgelser viser af arveligheden ikke er så stor som tidligere antaget. Man ved nu at det er hvad man kalder "Polygen" nedarvning. Hvilket betyder at "Miljø" er blevet en væsentlig faktor i forkomsten af disse lidelser. Men "Miljø" mens netop hvad hundens krop bliver udsat for specielt i vækst perioden. Altså hop, glatte gulve, over/under motionering og foder kvalitet.
Så vi opdrættere kan kun gøre vores bedste og kun bruge de hunde i avl, som er testet fri for de arvelidelser.

LØSE KNÆ

De mindre racer under 10 kg er ret genetisk disponeret for at få løse knæ, så hundeejerene bør være meget meget påpasselig med ikke at udsætte hunden for de "miljø" påvirkninger man mener udløser fejlvæksten der er årsagen til løseknæ. Internettet oplyser at ca 80% af alle små hunde har tendens til løseknæ i mellem svær grad, så de bør ikke udsættes for de miljø påvirkninger er udløser det.
Vi benytter KUN forældredyr der i generationer har været testet fri for løse knæ. Men de små hundens kroppe er nok alligevel disponeret til at udvikle lidelsen når de bliver udsat for upassende miljø påvirkninger, hoppe, glatte gulve mv mv. 

DYSPLASI

Hunde over 10 kg er mere genetisk disponeret for at få dysplasi i hofter og albuer, så hundeejerene bør være meget meget påpasselig med ikke at udsætte hunden for de "miljø" påvirkninger man mener udløser fejlvæksten der er årsagen til dysplasi. Det er dog kun ca 25% af de hunde der får feks Hoftesysplasi som har fået det fra generne, 75% har pådraget det via miljø.
Hunde under 10 kg kan også få dysplasi og hunde over 10 kg kan også få løseknæ. Pas nu på.
Specialdogs doodler har en rigtig absolut rimelig statistik med hensyn til tilfælde af løseknæ og dysplasi. Måske fordi vi netop oplyser om minutreglen og foder mv. Men pas nu på, for i skal forbygge, det ramme ikke kun de andre.



Her er yderligere info om emnet "Pas på hundens krop"...evt gentagelser af det der allerede er beskrevet på denne side.

Pas på hundens krop

Alle ved nok at hunde nedstamme fra ulve. Vi har altså taget ulven ud af dens miljø og taget den ind i vores menneske verden. Som så meget andet har det både fordel og ulemper. Fordelene må være at der nemmer kommer mad på bordet. For ellers klare ulvene sig ellers rigtig fint i deres egen verden.

Når hundene skal leve i vores menneske verden bliver der virkelig stillet store krav til deres omstillingsevne. Både psykisk og fysisk. Jeg vil her fokusere på det FYSISKE.

Lad og først lige se på ulves fysiske liv i naturen.

De bor i familiegrupper som består af forældrene og oftest nogle unghunde fra tidligere kuld eller nogle søskende til deres forældre. Forældrene (lederne) føder et kuld unger om året. De fødes i en hule i jorden, hvor de opholder sig 24/7 i de først 3 uger. Som 3 ugers begynder de at opholde sig lidt uden for hulen. Hvalpene leger primært med hinanden, altså med deres 100% jævnbyrdige søskende, så deres kroppe er lige stærke og lige udholden, så chancen for at overbelaste hinanden fysisk er minimal. Hvalpene leger også liiidt med deres andre ældre familiemedlemmer, men det forgår oftest når de ældre hunde ligger ned. Legen med søskende og andre ulve i gruppen er træning i jagtteknik, kampteknik mv. De andre ulve i gruppen løber altså ikke rundt og leger med hvalpene i længere tid ad gangen.

Hvad laver de voksne ulve i løbet af dagen? De ligger og hviler sig det meste af tiden. De slår mave og når maven er tom måske efter 24-48 timer, så rejser de sig og går på jagt UDEN unghunde og hvalpe. Det er kun de effektive udvokset hunde der tager med på jagt. Resten af flokken bliver hjemme!

De voksne ulve traver nu ud i deres territorium og leder efter egnet bytte. Byttet løber de først træt og derefter nedlægger de det. Er byttet langt væk fylder de maven op og bringer indholdet hjem til flokke og kaster det op til de andre. Er byttet nedlagt i nærheden af hulen så henter de de større unghunde og bringer dem til byttet. Ja og så slår de mave et-to døgn igen. De jager kun når de er sultne.

Hvalpene kommer ikke med ud i verden før de er næsten udvokset. Det er der flere grunde til. De skal være kompetente og effektive før de kan deltage i jagten uden af forstyrre. De skal være fysisk i stand til at trave 20-50 km på en dag.

Ulve har formået af overleve i tusinde af år, uden af dø af de sygdomme vi oplever hos vores hunde. Så lad os lære af dem. Vi bør se på hvad er det vi gør anderledes i vores verden i forhold til det liv ulve lever.

Hvad er anderledes i vores mennesker verden:

Vi mennesker bevæger os meget i dagligdagen, ordner hus, henter kaffe, går ture mv for sådan nogle dyr er vi … og vi lokker/tillader at hvalpen følger os, hvilket overbelaster den ungehunds krop MAX. Voksne ulve hviler og hviler og går på jagt uden hvalpe/unghund, de lokker ikke til bevægelse via deres aktiviteter.

Vores hvalpe har ingen søskende at lege med, så vi tilbyder dem at lege med os mennesker og evt andre hunde i upassende størrelser eller aldre. Vi er meget større og meget mere udholden en de ungen hund og kommer så nemt til at overbelaste deres krop. Hvalpen/unghunden glemmer at lytte til sin krop signaler som egentligt siger ”stop jeg er overbelastet og læg dig ned”, for det er jo sjovt at lege med børn, voksne og andre hunde og der er jo ikke andre at lege med.

Vores omgivelse i menneskeverden er også unormale. Det værste er vores glatte gulve. Når hunden skal færdes på de glatte gulve, kommer det ofte til at spænde unormalt i kroppen, for ikke at glide på gulvet. Det gælder både når den bare går efter os rundt i huset og når vi træner og leger med den. De forkerte spændinger er roden til meget ondt.

Lange negle på hårde gulve, er også generende for resten af kroppens naturlige harmoni.




Gå tur. I Danmark er vi opvokset med den tro at hunden skal ud og gå tur, altså ud og gå en tur i snor flere gange dagligt og evt snuse til tis mv. Vi har nok lært at det er den vigtigste behov. Nej det er ikke naturligt for ulve at går ud i verden inden man er voksen og effektiv. Og når de er voksne så går ulves tur ud på at komme fra A til B og det forgår i afslappen trav uden snor. Det er tilgengæld sundt.

Når vi ”går ture” med hvalpen, fordi vi har brug for at den oplever vores verden i dens opvækst (socialisering), så risikere vi igen at overbelaste den, altså bare ved at gå mere end det er naturligt for den. Nej hvalpen siger ikke selv stop!!!. Man kan jo bære eller køre hunden ned til brugsen og lade den opleve omgivelserne, mens den står stille ved siden af jer.

Unormale træk i en snor. Når hundene er ude at gå i snor med os mennesker, så er det extrem vigtigt at den ikke bliver generet i den naturlige gang ved at snoren er lidt stram. Forstil jer at i giv en tur og at der var nogle der igen og igen trak i jeres ærme, bare lidt, der skal ikke meget til for at genere jeres naturlige gang og efter kort tid kunne i såmen få fejlspændinger i kroppen og feks få hovedpine. Så vær meget opmærksom på hvordan hunden går i snoren. Lær hunden har respekter reglen om at snoren altid skal være slap. Vi har ikke snor på for at tilbageholde hunde, kun for at rede dens liv hvis den skulle blive forskrækket. Få hjælp til at lære hvalpen/hunden at gå pænt altid!. Hvis hunden har lyst til oplevelser på turen og derfor trækker ud mod omgivelserne/mennesker/hunden mv, så lad vær med at ”gå” med den, fokusere i stedet på at give den oplevelser ala mental stimuli.

Sele er ikke løsningen, den fremprovokerer naturligvis også unaturlige bevægelser hos hunde. Sele og evt lang snor bruges i nødstilfælde i de situationer hvor man ikke har mulighed for at slippe hunden helt fri. Så tro nu ikke at det er fint at gå i sele, for det er faktisk næsten umiligt for jer at finde en sele der ikke genere hundens naturlige bevægelser så snart den bare er på hundens krop. Så væk med selen. En alm snor om halsen er det der generer kroppen mindst. Når hunden skal løbe frit,  så find heller et indhegnet område hvor i skal slippe hunde et par gange om dage, så den kan løbe naturligt og frit rundt og få brugt kroppen naturligt. Hvalpe skal naturligvis også have mulighed for at bevæge sig fri flere gange om dagen.

Stå på bagben, hoppen op og rund og kold krop…shit en dårlig combi. Når vi kommer hjem fra arbejde eller vi får gæster, ja så har hunden ofte lige ligget og sovet, dens muskler er kolde og afslappen fordi det er længe siden de har været i brug. Tillader vi så at hunde pludselig står på bagben og løber fjollet rundt, ja så er der stor risiko for at muskler, sene eller knogler bliver overbelastet.

Forbyggelse:

Hvalpe er født til at lege med fysisk ligestillede søskende i deres omgivelser lige omkring hulen, ikke andet!

De skal ikke med på gå ture. Bær/kør dem ud til de oplevelser i har brug for at de oplever.

Træn primært mentalt i jeres have eller på et tæppe indendørs.

Sørg for at i træner mentalt så meget at hvalpen ikke har brug for yderligere aktivitet, så som at følge jer rund i huset, bed den evt om at blive hvor den er.

Er i ude i verden med snor på eller træner i hjemme med snor på, så husk reglen, altid løs snor.

Hvalpen må lege fysisk og løbe i haven, det er sundt at bruge kroppen…men ikke overdræven leg med mennesker eller andre hunde (minut reglen) Heller flere små perioder.

Aldrig tillad eller læg op til fysisk aktivitet på kold krop. Start stille og roligt og naturligvis på skridsikkert underlag.

 

 

 

Konsekvensen af ukorrekt brug af kroppen.

Muskel skader

Sene/bindevævs skader

Led skader i hele kroppen (gigt)

Hoftedysplasi (deforme led eller slid i hoften)

Albuedysplasi (deforme led eller slid i albuen)

Indtil for kort tid siden troede dyrlægerne at dysplasi primært var arveligt, men nej det er primært pådraget.

Løse knæ

20% af alle hunde har gigt (unormalt slid i div led) når de er 12 mdr.

En ond cirkel af ubalance i kroppen. Kroppen er en stor sammenhængede mekanisme. Kommer der en lille fiberskade i feks ryggen pga glatte gulve eller en overbelastning via leg med andre hunde/børn, så kan der komme ubalance i kroppen og pludselig halter hunden på et ben. Ala en sten i vores sko kan ende med at vi bliver træt/øm i hoften af den forkerte gang.

 

Når skaden er sket.

Det kan være ufatteligt svært at gennemskue hvor skaden startede. Feks albuedysplas (slid skade i forbens led ala tidlig gigt) er det fordi den har hoppet på kolde muskler eller pga træk i sele/snoren, eller muskelspændinger i ryggen/maven pga gang på glatte gulve, eller er den bare trådt forkert en enkelt gang og lavet en lille fiber sprængning i de sener/muskler der skulle bære ledet ?

Men det er faktisk vigtigt at prøve at stoppe/hele alle de ting der kunne være grund til overbelastningen i forbenet. Så måske skal der en ”alternativ behandler” ind over og tjekke hundens krop igennem for evt af finde årsagen et andet sted i kroppen, feks en fejl muskelspænding et andet sted i kroppen.

Men man bør også tjekke alle de andre ting der kan provokere kroppen til ubalance ala glatte gulve, hop, snoren mv mv

Dyrlægerne er primært uddannet til at helbrede og ikke til at forbygge. Så de ville hurtigt ty til at operere hunde, men ofte fjerne det ikke årsagen til problemet. Jeg siger ikke at operation aldrig er nødvendigt. Men et led bliver jo ikke mindre belastet fordi man filet gigt ned via operation.

Vedr. lidelser så som hofte og albue dysplasi og løse knæ.

Man har i mange år ment af det primært var arveligt, men nye undersøgelser viser af arveligheden ikke er så stor som tidligere antaget. Man ved nu at det er hvad man kalder “Polygen” nedarvning. Hvilket betyder at “Miljø” er blevet en væsentlig faktor i forkomsten af disse lidelser. Men “Miljø” mens netop hvad hundens krop bliver udsat for specielt i vækst perioden. Altså hop, glatte gulve, over/under motionering og foder kvalitet.

Så vi opdrættere kan kun gøre vores bedste og kun bruge de hunde i avl, som er testet fri for de arvelidelser.

De mindre racer under 10 kg er ret genetisk disponeret for at få løse knæ, så hundeejerene bør være meget meget påpasselig med ikke at udsætte hunden for de “miljø” påvirkninger man mener udløser fejlvæksten der er årsagen til løseknæ. Internettet oplyser at ca 80% af alle små hunde har tendens til løseknæ i mellem svær grad, så de bør ikke udsættes for de miljø påvirkninger er udløser det.

Hunde over 10 kg er mere genetisk disponeret for at få dysplasi i hofter og albuer, så hundeejerene bør være meget meget påpasselig med ikke at udsætte hunden for de “miljø” påvirkninger man mener udløser fejlvæksten der er årsagen til dysplasi. Det er dog kun ca 25% af de hunde der får feks Hoftesysplasi som har fået det fra generne, 75% har pådraget det via miljø.

Hunde under 10 kg kan også få dysplasi og hunde over 10 kg kan også få løseknæ. Pas nu på.

Specialdogs doodler har en rigtig absolut rimelig statistik med hensyn til tilfælde af løseknæ og dysplasi. Måske fordi vi netop oplyser om minutreglen og foder mv. Men pas nu på, for i skal forbygge, det ramme ikke kun de andre.

 

I er altid velkommen til at bruge mig og min viden. Men forvent at det er jer mennesker der skal tage ansvaret og hjælpe hunden til nye bedre rutiner i hverdagen…mere naturlige vaner 😊

I kan altid ringe og få hjælp hos mig…