Info inden hvalpeanskaffelse

Et godt doodle liv:

Hvad skal der til for at få en hund der er i trivsel og fungere perfekt i familie…klik og læs

Hvilke racer er Doodler lavet af og hvordan er deres psyke?

Se mere under “Vores erfaring med Doodlerne”

Hvilke størrelser og typer Doodler laver Specialdogs ?

Se mere om “Størrelser og typer”

Skal vi have hund/hvalp?!

Der er jo rigtig meget arbejde med en hvalp, den kan ikke opdrage sig selv, og der skal virkelig bruges meget tid på hvalpen, hvis man vil have en god hund ud af den med tiden. Rigtig mange familier giver op og skaffer sig af med hunden inden for et år, når de indser at de trods alt ikke har overskudet til at få hunden ordenligt opdraget. Det er ofte småbørnsfamilier der opgiver kampen! Det er svært at forstille sig på forhånd hvor meget arbejde det kræver at have hund, det er nok ligesom at få et nyt barn i huset! Skulle I trods alt mene at I har overskud i hverdagen til et nyt lille barn/hvalp i huset, så vil jeg da gerne være behjælplig med at finde netop den hvalp der passer til jeres familie og endvidere hjælpe jer igennem hvalpe/opdragelses perioden, ved at dele ud af mine mange års erfaringer med hunde og deres opdragelse. Om man bor i lejlighed eller hus er ikke afgørende for om man er en god hundeejer, mentalt tid og overskud er nok vigtigere. Forvent at skulle træne/mental stimulere min 3 x 30 min om dagen.

Gode råd om, hvordan man gør en hvalp renlig og hvordan man får lært hvalpen at være alene hjemme og hvordan lære man den alm.lydighed osv …ja alt det og meget meget mere kan vi lære jer, så det hele bliver ret så meget lettere 😉

Læs om andre kunders erfaring om at købe hvalp fra os her

Læs om natbur og hundegård her

Se også “før hvalpen kommer hjem

Hvordan bestiller man en hvalp hos Specialdogs:

Hvis i ønsker at få en hvalp her fra Specialdogs, så udfyld  Bestilling af hvalp“. Så skriver vi jer på en evt venteliste/reserveret.

Husk at læs hele siden her…og læs gerne det vi henviser til på denne her side og  mere om doodler generelt og læs om de forskellige doodler vi har lavet tidligere under “tidligere hvalpekuld“, der står meget om kundernes erfaringer med hundene mv.  Se også siden Bestilling af hvalp“.

Hvad koster det at have hund:

BUD-på-omkostninger

Her er nogle billeder af de ting man nok minimum bør have til sin hvalp:

Her kan i se en side hvor vi giver jer forslag på hvad man oftest har brug for når man anskaffer sig en hvalp fra Specialdogs…Indkøbsforslag

Her er billeder fra vores fysiske butik … og her er link til vores webshop

* Man vacc. Hunden når den er 12 uger og 16 uger og 16 måneder, derefter ca hver andet år. Ormebehandling fortages ca 1-2 gange årligt, spørg dyrlægen.

Ferie?

Skal man have ferie når hvalpen kommer hjem til os?? Nej…

Vi råder til ikke at have ferie i forbindelse med at hvalpen kommer hjem til jer. Vi udlevere altid hvalpen om lørdagen, undervisning start kl 10.00 og afrejse ca 19.00, så har man weekenden og mandag til at gøre hvalpen tryg ved dens nye rum eller/og hundegård (kun et rum i starten, ingen adgang til hele huset) og så kan man forlade hvalpen i rummet tirsdag morgen. Den kan dog ikke holde sig længere i starten, så må man forvente et par uheld på gulvet i løbet af de første dages alene hjemme periode, dog kun et par dage !!. En hundegård er den bedste løsning. Læs mere om hundegård her

Her uden hos os opdrætteren er hvalpene vant til at vi forlader dem i deres trygge omgivelser (rum/hundegård), de er altså ikke vant til at kunne se os eller følge efter os (eller deres hundemor) hele tiden. Hvis i holder ferie med hvalpen i en uge, så vænner den sig til jeres selvskab 24 /7 og så bliver det meget sværere for hvalpen at lære at være alene når hverdagen melder sig igen. Hvis man skulle have ferie skal man stadig forlade hvalpen i dens trygge rum i flere timer om dagen for at vedligeholde alene-vanen.

Der er også stor risiko for at overbelaste hvalpen hvis man holder ferie med børnene hjemme i den første periode, hvalpen har brug for rigtig meget hvile når de er små og de lader sig let forstyrre og bliver derfor ofte overbelastet når familien er hjemme hele tiden. Gem ferie til hvalpen er lidt ældre.

Det kan lyde hårdt at skulle forlade hvalpen efter 2,5 dag i sit nye hjem, men sådan fungere det altså bedst siger vores rigtig mange års erfaring os ellers havde vi jo rådet jer til en anden løsning, vi vil jo bare vores hvalpe det bedste.

Vi informere jer om div. detaljer vedr. forberedelsen på at være alene om tirsdagen, vi udlevere en skriftelig dagsplan. 

Hvem skal passe hvalpen når i skal på ferie?

Vi har en hundepension hvor vi kan passe jeres doodle når i skal på ferie i kortere eller længere tid. Vi lover jer endda at der altid er plads til jeres doodler som i har købte hos os, altså pasnings garanti. 

Vi tilbyder at passe hvalpen første gang allerede når i har haft hvalpen i 2 uger. Så viser det sig at hvalpen er 8 uger tæt på jeres egen ferie til udlandet, så tager i blot hvalpen hjem og lære det noget om jeres liv og når i så skal på ferie, s¨å kommer hvalpen retur til os og hygger med passende hunde under dens ophold hos os. 

Lader i hunde passe privat, hos venner eller familie, så risikere i at hunden får lært en del unoder under dens ophold, som gør at der kommer “ufred” mellem jer og de søde mennesker der ville hjælpe jer. Under opholdet i  vores pension får hunden ingen unoder med hjem, den får blot en masse erfaring med at kommunikere med andre hunde. 

Læs mere om pensionen her

 

Når hvalpen kommer hjem:

Hvalpen skal kun opholde sig i “Alene rummet” feks baggang/køkken i de første 7 dage (eller  hundegården). Den skal slet ikke se de andre rum i huset i den periode. Den ser som 8 ugers ikke så godt og kan have svært ved at orientere sig i et helt hus og den vil derfor nemt komme til at etablere et indendørs wc hvis den ikke er under opsyn hele tiden. Og med adgang til hele huset smutter den for nemt ud af syne, og får lavet sig nogle dårlige vaner. Den skal skal knytte sig til sit alene-rum. De første 2 dage er vi hos den hele tiden, dog afbrudt af at vi forlader den kort (få sek) ca 30 gange i døgnet og derefter skal den lære at være alene, altså at blive forladt lidt i trygge omgivelser, altså i baggang/køkken = alene-rum + hundegård. Husk at fjern alt den ikke må tygge i og tilbyd den dens egne tygge ting 24 timer i døgnet. “Alenerummet” bør være lukket så hunden ikke kan se resten af huset.  Stue/børneværelser er ikke egnet som alene-rum da der er for mange ting som kan tygges i og det bliver sværere at forlade stuen i længere tid når alene-træningen skal trænes og vedligeholdes.

Hundegård er også en god mulighed. Vi råder til at hunden er i hundegård med et isoleret hundehus evt med varmepære fra den første alene hjemme dag. Tilvænningen til hundegården lærer vi jer ved undervisning ved afhentning af hvalpen.

Natburet står i “Alenerummet” om dagen og hvalpen bliver af os lagt i natburet hver gang den vil hvile, lågen er åben i dagtimerne. Om natten bliver buret sat ved siden af jeres seng i soveværelset og hvalpen sover der i med lukket låge. Forvent protest larm i de første nætter, giv ikke op alle lære det med tiden. Hvalpen i alderen 8-9 uger, luftes kl ca 2.00 om natten den første uges tid, vi skal vække den, den bør ikke vække os. Efter en uge er hvalpen tryg ved buret og buret bliver i alenerummet om natten med lukket låge og hvalpen kan nu også holde sig natten igennem. Hvalpen har adgang til buret hele dagen når vi er hjemme. Buret bør ikke lukkes om dagen. Hvalpen kan altså ikke være alene hjemme i buret, denne fysiske begrænsning vil ødelægge hunden fysisk og mentalt.

Når hvalpen er 8 uger tisser den ca hver 20 minut når den er vågen. Den tisser ikke når den sover. Den skal endvidere ud når den har hvilet/sover og leget og spist og så hver 20 minut i uge 1.. Ofte går vi ud og den tisser ikke, men heller en gang for meget ud end en for lidt. Hold øje med hvalpen når den er vågen HELE TIDEN, så lære man hurtigt hvordan ens hvalp ser ud når den skal tisse. Alle kan se når en hund skal lave stort, selvfølgelig kun hvis man holder øje med den 100% af tiden. For hver uge der går kan de holde sig 5 min længere…

Når hvalpene flytter her fra er de kun vant til at besørge ude på græsset og kender ikke til at gøre det indenfor, men det kan man hurtig ødelægge ved ikke at holde øje med den hele tiden i de første uger. Husk de spiser næsten det samme som en voksen hund men deres blære er meget lille endnu.

2-4 tissetåre “ups” på gulvet så skulle i have lært dens signaler 😉 Ingen afføring på gulvet!

Den første uge skal hvalpen altså blot være i baggang/køkken “alenerum” og evt hundegård til de heldige hunde. Den skal lære dens nære omgivelser at kende, baggang/køkken + hundegård + evt haven og selvfølge jer dens nye familie, den skal blive tryg, den skal lære at lege med jer, i skal lære den at kende på alle måder. Undgå for mange gæster og den skal nok ikke med på for mange ture den første uges tid.

Dag 1 + 2, vi fokusere på tilvænning af alenerum og ny dagsrytme. Vi overholder vores trænings/lege tider (3-4 x 30 min mentalstimuli) og arbejdstider/ro tider. (Et godt doodle liv)

Dag 3, tager vi på arbejde og hvalpe sover mens vi er væk. Hvalpe der sover skal ikke på wc. Hvor svært kan det være 😉

Alene hjemme træning.

Vi udlevere tydelig informationer vedr alene hjemme træning når i bestiller en hvalp hos os. Det hedder “Dags program…” og det bliver tilsendt pr mail. Følger i vores “dags program” 100% er det faktisk muligt at hvalpen trives med at være alene i sit alene rum mens i er på arbejde, allerede efter 3 dage. 

Vi lavede i februar 2023 en meningsmåling blandt vores kunder i vores facebook gruppe, spørgsmålet lød  “Vil i oplyse hvornår jeres hvalp kunne være alene i jeres arbejdstid, altså uden at kalde på jer af betydning eller lave ballade ?”
164 familier svarede : ….
“Efter 3 dage”   = 91 (55%)
“Efter 7 dage”   = 63 (38%)
“Efter 14 dage” =  6 (3%)
“Aldrig”              = 1 (0%)
“Valgt hundegård” = 3 (2%)

 

 

Gæster og andre aktiviteter.

Efter ca en uges tid, kan man begynde at få lidt gæster på besøg eller endda tage hvalpen med på besøg i andres hjem eller med på ture ud i den virkelige verden. Vigtigt er naturligvis at man i løbet af den første uge, får trænet div øvelser, som man har brug for at hvalpen kan forstå, når den skal med ud i verden eller have besøg af gæster i hjemmet. Feks “at hilse pænt” og “ikke bide i mennesker” og “Det er nej” og “tæppeøvelsen” mv. Man skal som ny hundeejere dog også være klar til at oplyse gæster hvordan man ønsker at de omgås hvalpen, det kan være en lidt belastende opgave. Men det er også vigtigt at forstå, at hvalpe ikke som så skal skånes, de skal ud i verden og opleve noget sammen med deres familie, men vi skal naturligvis være beviste om hvad vi udsætter dem for. Vi taler om alt dette på undervisningsdagen. 

 

Skal man vælge en hanhund eller en tæve ?????

Jeg bliver ofte spurt om “hvilket køn er nemmest at have”?!

Man kan ikke sige hvilket køn der er nemmest at omgåes, det kommer helt an på den enkelte hunds mentalitet/psyke og altså ikke på kønnet.

Alle hunde er forskellige, ligesom at vi mennesker heller ikke er ens, selvom vi feks. er søskende!….. Er mænd svære at omgås end kvinder…sådan generelt? Er mænd kærligere end kvinder?? Er piger mere livlige end drenge?

Vi forventer også noget forskelligt af vores hunde…feks. er der nogle mennesker, der elsker hunde der helst vil nusses hele dagen og der er andre, der helst vil være fri for disse meget selskabelige hunde. Eller feks. vil nogle jægere gerne have en hund, der kan arbejde helt selvstændigt langt væk fra føreren, og igen vil andre helst have at deres hund bliver i en radius af max. 20 meter fra dem. Nogle kan lide meget livlige hunde, andre kan bedre lide rolige hunde eller bare noget midt imellem.

Det er i alle tilfælde bedst at lade opdrætteren hjælpe med at vælge netop den hund, der passer til jeres familie (og måske se lidt bort fra kønnet på hunden), det er jo opdrætteren der kender hver enkelt hvalp bedst, og det kan for en hvalpekøber være umådeligt svært, at danne sig et godt indtryk af hvert enkelt hvalp psyke på få timer.

TÆVER:

Tæverne kommer i løbetid 2 gange om året med en varighed på ca. 30 dage pr. gang og kan i forbindelse med løbetiderne blive lidt psykisk ustabile (måske meget ustabil), nogle mere end andre. Tæverne kan finde på at opsøge hanhunde når de er i løbetid, dvs. sikke af. Og tæver kan også være dominante overfor andre tæver, specielt i forbindelse med deres løbetider. Man skal nok heller ikke lade tæven gå alene ude i haven når hun er i løbetid, da hanhunde kan kravle meget højt for at nå en løbsk tæve, tæven kan også kravle over et ellers så sikkert hegn. Man kan sterilisere tæven fra den er hvalp eller senere i livet og derved helt undgå flere løbetider og alt hvad det indebære. Jeg vælger altid at sterilisere mine tæver der ikke skal bruges i avl, vi undgår bla. underlivsbetændelse og brystkraft og selvfølge div. ulemper i forbindelse med løbetiden. Prisen på en sterilisation er ca kr. 4500,-.

Vi har til og med 31.12.2020 steriliseret tæverne inden de flytter her fra som 8 uger, det er dog noget unormalt/ukendt her i Danmark, at gøre det i så ung en alder, men i USA er det helt normalt. Vi har ikke oplevet nogle “yderligere” ulemper ved at sterilisere dem som hvalpe, frem for at vente til de er voksne. Der er altid en lille risiko for at tæven kan blive lidt inkontinent efter at den er blevet steriliseret, men det kan behandles med piller og risikoen er ikke større ved at lave operationen som hvalp end ved en voksen hund. Man mener at nogle hunde ændre lidt pelskvalitet efter at være steriliseret, feks at den bliver mere blød og ulden i pelsen, men det er doodler jo allerede.

Pr 1.1.2021, skal vores kunder desværre selv stå for at neutralisere deres tæver, da vores dyrlæge har valgt at stoppe med at udfører denne tidlig neutralisering. Vi er RIGTIG kede af at stoppe og det er vores kunder også, da vi er såååå glade for resultatet af den tidlige neutralisering.

Fordele ved neutraliseret :
Ingen løbetider, ingen falsk drægtighed, ingen uplanlagt drægtighed, ingen hormonelle humør svingninger, meget mindre chance for brystkraft, ingen chance for underlivsbetændelse.

Ulemper ved neutraliseret:
Meget meget lille chance for problemer med kalk mangel i en sen alder, som vi dog ikke har oplevet. Forbrændingen bliver evt nedsat og den skal evt have mindre foder = billigere i kost. Dyrlægeverdenen oplyser at der kan være andre ulemper, som vi dog ikke har oplevet ved vores hunde. Måske fordi ulemperne ikke kun er forsaget at neutralisering, men også af miljo, foder mv mv.
Inkontinens kan forekomme, se mere her .

 

HANNER:

Hannerne har “ry” for at være dominante over for andre hanner og for at strejfe. Det er dog langt fra altid tilfældet, det har meget med prægning af hunden af gøre, og det ligger ikke ofte til Labradoren, Golden Retrieverens og Pudlerne natur at være dominante.

Stress og hanhundeadfærd

Men selv om hanner ikke direkte vil sloges, så mener jeg personligt at deres hormoner påvirker dem rigtig meget i dagligdagen, i denne menneske verden vi har placeret dem i. Denne form for stress er totalt undervurderet , syntes jeg….
Hunde ville fra naturen ikke omgås “fremmede” hanhunde i dagligdagen, de ville faktisk ikke engang kunne lugte fremmede hunde i deres omgivelser, for hver “gruppe/familie” ville have deres eget enorm store territorium, som ikke ville blive betrådt af andre fremmede hunde. Skulle der komme en fremmede hund ind på deres territorium ville der højest sandsynligt opstå voldsom konflikt, det ville være naturligt. Hannerne ville kun svinge hormonalt i forbindelse med gruppens egne tævers årlige løbetid, så kun en gang årligt ville hormontallet stige og stresse hannerne. (Hormonel stress en gang årligt er helt fint, men 50 gange årlige NEJ)

Men i menneske verdenen “byder” vi hannerne, at de skal bo klods op og ned af hinanden og op ad tæver der er i løbetid på vidt forskellige tidspunkter af året, ja nærmest hele tiden. Det er for de fleste hanhunde enorm stressende, deres hormoner driver dem til at forholde sig til alle disse hormonelle input.

At det endvidere er til gene for os mennesker som de bor sammen med, at vores hanhunden bliver påvirket af dens hormoner, er måske lidt mindre vigtigt for mig. Men alligevel skal vi have den faktor med i vores overvejelser. For når vores “ikke kastreret” han ikke kan koncentrere sig om at spise pga alle de dejlige piger der er i løbetid i området, så bliver vi bekymret. Når vores hanhund har meget svært ved at koncentrere sig om at høre efter hvad ejeren siger når vi er udendørs, så bliver vi mennesker irriteret. Han bliver måske endda helt mentalt fraværende på vores ellers hyggelige gå ture. Når han tisser på ALT udendørs og på turen i gågaden, så bliver vi mopset. Når han så vil sloges med de andre hanner, ja så er der virkelig problemer. Når han vil stikke af for at banke drengene og score pigerne, så syntes vi igen han er besværlig.

Kastrering tidspunkt

Vi kan reducere disse hormonelle problemer, ved at kastrere hannen, INDEN den bliver hanhund. Dvs inden han bliver rigtig kønsmoden.

Hvornår bliver hunde så kønsmodne?

Hunde bliver kønsmodne ca som 5-7 mdr. Hunde under 20 kg bør altså neutraliseret inden 5-6 mdr alderen. 

I kan følge med i hvor langt de er i deres kønsmodenhed, ved at mærke på deres testikler. Som 8 ugers er de ca som en 1/2 ært og så begynder de at udvikle sig/vokse for alvor, når hunden begynder at blive kønsmoden.

Så ønsker i at slippe for hanhunde attetude og letten ben mv mv, så få hanhunden kastreret når i fornemmer at testiklerne er blevet ca som en oliven i størrelse, altså inden de bliver fuld kønsmodne om muligt.

Er det unaturligt at kastrere ?

Nogle vil mene at det er “unaturligt” at kastrere en hanhund, ja det er det helt sikker, men næsten alt andet hvad vi tilbyder vores hunde er også unaturligt, feks halsbånd, fremmede hunde i vores territorium, en sofa mv. Hvis vi skulle være naturlige, såburde man jo gå linen ud og laden hanhunden gøre det som hans hormoner siger til ham, altså lade ham løbe ud og finde et godt territorium og finde de løbske tæver, parres og sloges med de andre hanner.
Jeg ville altid vælge at kastrere en hanhunde hvis han ikke skulle bruges i avl, jeg er ikke i tvivl, det giver ro både til min hanhund og mig, så skal han ikke tænke på det han alligevel ikke må.

Prisen på en kasteration af en voksen hund er ca kr. 2000,-.

Frem til 2016 bad ca 90% af kunderne os om at kastrere hvalpene inden de skulle flytte fra os. Pr 1.1.2016 valgte vi at kastrere alle vores hanner inden de flyttede hjemmefra som 8 ugers. Det var vi rigtig rigtig godt tilfreds med. Vi har INTET negativt oplevede med denne tidlig kasteration.

Hvalpe der kastreres som 7-8 ugers, skal heller ikke gå med krave på eller lig. der er overhoved ingen pleje i forbindelse med denne meget tidlige kastration pga hvalpenes størrelse.

Pr. 1.1.2021 valgte vores dyrlæge ikke længere at ville udfører denne tidlig kasteration. Det var ikke Specialdogs eller vores kunders mening om dette indgreb der er årsag til at vi stoppede. Det var primært gruppe pres fra omverdenen.

Ulemper ved kastration:
Der skrives en del på internettet om ulemper ved kasteration i en ung alder, men der er ingen dokumenteret ulemper ved tidlig kastration. Vi har nu kastreret ca 600 hvalpe i 7 ugers alderen og vi kender ikke til nogle problemer overhoved.
Kastreret hunden får ofte nedsat deres forbrænding, så de skal evt have mindre mad, om det er en ulemper eller en fordel, skal jeg ikke bedømme.

Fordele ved kastration:
Den største fordel er nok, at jeg syntes at de mere psykiske stabile en alm. hanner og kan leve en MEGET mindre stressende liv.

Vi vælger dog at kastrere og sterilisere alle vores hunde der ikke skal bruges i avl bla hunde der skal bruges til blindeførerhunde og vores personlige narkohunde, hundene bliver derved ikke påvirket/forstyrret i deres daglige arbejde af deres ellers så naturlige kønsdrifter.

Det har i øvrigt ikke indflydelse på hundenes vægt eller deres evner som jagthunde, at man kastrere eller sterilisere dem !!!. Hundene jager ikke for at score!!! Og de bliver ikke dovne af at blive kastreret eller steriliseret, men deres forbrænding bliver nedsat med ca. 20% og derfor skal deres foder blot nedsættes med ca. 20%.

Har I flere eller mere uddybende spørgsmål vedr. dette emne, er I velkommen til at kontakte mig.

Jeanette Larsen, Specialdogs.

HER ER ET LINK TIL NOGET INFORMATION OMKRING EMNET:

Link 1

Link 2

Læs også om “hundebure og hundegårde

LIDT OM VORES AVL……

Vi avler hvalpe af racerne Goldendoodle, Labradoodles, Flatdoodle, Cavapoo, Amr. Cockerpoo og Doodledoodles mv. Alle vores avlshunde er fri for hoftedysplasi HD og de er fri for diverse arvelige øjenlidelser og andre race relateret sygdomme . Vi lægger endvidere meget vægt på at vores avlshunde er væsensstabile, børnevenlige og samarbejdsvillige.

Selvom vi kun bruge hunde der er super sunde i deres led , endda i flere generationer, så kan vi dog ikke se os helt fri for at der kan forkomme afkom med HD eller AA, men vi har gjort alt hvad vi kan for at undgå det, men generne kan man trods alt ikke kontrollere 100%. Man ved iøvrigt ikke hvor ofte miljø og ernæring har indflydelse på HD/AA. Vi har pt lavet 750 doodler og der er kun et par stykker der har fået konstateret mindre gode led, det kan vi da godt være bekendt 🙂

Vi gør meget for at give vores hvalpe en god start på livet. Hvalpene bør opleve en masse i deres første 8 uger, det giver den en god ballast for resten af livet.

Hvalpene får lov at opleve mange lyde, som almindeligvis forekommer i dagligdagen, f.eks. plæneklipper, vaskemaskine, hamren og banken på alt, hvad der laver høje og mærkelige lyde, det hjælper hvalpene med ikke at være bange for diverse lyde resten af livet.

Vores hvalpe får også lov til at møde mange forskellige mennesker. Specielt børn er vigtige at lære at kende fra hvalpealderen, for børn opfører sig ikke altid som vi voksne. Børn kan ubevist komme til at overskride hundenes grænser, feks. holde hvalpene for længe, lave underlige høje lyde, forstyre hvalpene lidt når de hviler osv. Når hvalpene får disse oplevelser med børn fra hvalpealderen, opnår vi at de opfatter børns væremåde, som noget naturligt og positivt resten af livet.

Vi fodrer vores voksne hunde og hvalpe med BARF, råt kød og evt lidt go kvalitets tørkost. Foderet kan også købes her hos Specialdogsshop.

Hvalpene bliver behandlet mod orm 3 gange inden de udleveres. Vi bruger produktet “Milbemax” til ormebahandling.

Vores hvalperum 55 m2.